ΠΡΕΒΕΖΑ: Γιορτινή η αγορά αλλά…τα ταμεία άδεια

Αν και η κεντρική αγορά φόρεσε τα γιορτινά της, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Πρέβεζας λίγα 24ωρα πριν την παραμονή των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα πεσμένη.
Όπως ανέφεραν καταστηματάρχες της κεντρικής αγοράς στην Τ.Φ., πρόκειται για τον χειρότερο Δεκέμβριο των τελευταίων ετών από άποψη πωλήσεων και τζίρου.
«Όσοι έλαβαν χθες το δώρο των Χριστουγέννων ή το κοινωνικό μέρισμα το ξοδεύουν ήδη για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή για άλλες φορολογικές εκκρεμότητες. Στην τοπική αγορά δεν έπεσε δεκάρα» αναφέρουν και σημειώνουν πως εάν η κατάσταση συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, τότε τον Ιανουάριο δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους νέα λουκέτα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγάλο πλήγμα σημειώνεται κυρίως στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης καθώς αρκετοί καταναλωτές στρέφονται στο διαδίκτυο προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους ακόμα πιο φθηνά από τις ήδη πεσμένες στις βιτρίνες της τοπικής αγοράς.
«Δεν περισσεύουν για να βάλουμε πετρέλαιο στα καλοριφέρ, θα αγοράσουμε ρούχα και παπούτσια;» τονίζουν καταναλωτές στην Τ.Φ. σημειώνοντας «Όμορφες είναι οι χριστουγεννιάτικες βιτρίνες, αλλά το μόνο που μπορούμε είναι να τις θαυμάζουμε…».
Σύμφωνα με στοιχεία, 6 στους 10 Έλληνες καταναλωτές φοβούνται να μην υπερβούν το διαθέσιμο οικογενειακό προϋπολογισμό και οι 2 στους 10 αισθάνονται άγχος και πίεση να καλύψουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων εστιάζει στην εύρεση έξυπνων δώρων για τις οικογενειακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις με τη συνολική δαπάνη να φθάνει το πολύ τα 240 ευρώ, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 340 ευρώ. Θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού βρίσκεται στα 82,5 ευρώ σύμφωνα με την φετινή έρευνα του ΙΕΛΚΑ, με βάση τη μέση τιμή σε 22 κατηγορίες τροφίμων και μετά από τιμοληψίες στα Σούπερ Μάρκετ.
Παρά την έκκληση εμπόρων και απλών φορολογουμένων για μείωση των φόρων, φαίνεται ότι η αριστερή Κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της και προχωρά ανακοινώνοντας προσλήψεις στο δημόσιο οι οποίες βέβαια ούτε θα γίνουν αλλά ούτε και πείθουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δύσκολα καταφέρνει να επιβιώσει.
Πέντε διαφορετικούς φόρους πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι.
1ος: Στο Taxisnet έχουν ήδη αναρτηθεί τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία παραμένουν αμετάβλητα συγκριτικά με πέρυσι, και οι φορολογούμενοι αναμένεται θα καταβάλουν ακριβώς το ίδιο ποσό με αυτό που πλήρωσαν τον Δεκέμβριο του 2017.
2ος: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων Θα πρέπει να πληρώσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 580 εκατ. ευρώ.
3ος: Τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να καταβάλλουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλουν πάνω από 250.000 νομικά πρόσωπα (εταιρείες κ.λπ.) έως τις 31-12-2018 υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ.
4ος: Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένη κίνηση στις εφορίες για γονικές παροχές. Πολλοί φορολογούμενοι υπό τον φόβο των αυξημένων αντικειμενικών αξιών μεταβιβάζουν στα παιδιά τους τα ακίνητά τους.
5ος: Οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας (ή διπλογραφικού συστήματος όπως είναι η νέα ονομασία) θα πρέπει να καταβάλλουν τον ΦΠΑ μηνός Νοεμβρίου.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις τελευταίες φορολογικές εκκρεμότητες της χρονιάς, διαφορετικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα πληρώσουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Αντιλαμβάνεται κανείς για ποιό λόγο η αγορά στενάζει…
ΠΗΓΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ
Άρης τσελίκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *